[Solved] Support for scandinavian characters

Post your feature requests here
hhan
Posts: 19
Joined: Thu Jan 16, 2020 3:25 pm

Wed Oct 07, 2020 1:32 pm

Hello,

I’ve seen some of my devices using scandinavian characters, like ö ä å ø æ ð etc. But in Unimus these are all incorrect, they show up as a square or a question mark.

Please could you add language support to Unimus so all this will be solved?

/Heini
User avatar
Tomas
Posts: 881
Joined: Sat Jun 25, 2016 12:33 pm

Wed Oct 07, 2020 2:10 pm

Hi,

You will need to set your DB collation properly for this to work.

1) Shut down Unimus
2) Set collation to UTF8mb4 and charset to UTF8mb4_unicode_cs.
3) Start Unimus

After setting tables in the DB to this, any new special characters written to the DB should be displayed properly.
(this will not change data already existing in the DB)

We highly recommend backing up the DB before changes.
Also please monitor the server log for any errors (exceptions) after migrating the DB.
hhan
Posts: 19
Joined: Thu Jan 16, 2020 3:25 pm

Thu Oct 08, 2020 7:22 am

Brilliant, thanks a lot.
hhan
Posts: 19
Joined: Thu Jan 16, 2020 3:25 pm

Thu Oct 08, 2020 9:10 am

Hi again,

Now the Database seems to be fine, but the email notifications are still incorrect.

When viewing the Unimus Web Portal, the characters are showing correct:
Screenshot 2020-10-08 at 11.06.15.png
Screenshot 2020-10-08 at 11.06.15.png (14.22 KiB) Viewed 659 times
But the email shows it incorrectly:
Screenshot 2020-10-08 at 11.05.55.png
Screenshot 2020-10-08 at 11.05.55.png (26.56 KiB) Viewed 659 times
Any help would be highly appreciated.

/Heini
User avatar
Tomas
Posts: 881
Joined: Sat Jun 25, 2016 12:33 pm

Thu Oct 08, 2020 10:10 am

We were able to replicate the mail issue - but only in some email clients.
We already set encoding to UTF8 in the meta-tag for emails, but it seems some email clients ignore this.

We will investigate what we can do about this - likely setting the charset to UTF-8 in the email sender itself should help.
Will update this topic as soon as we have any results from the investigation.
hhan
Posts: 19
Joined: Thu Jan 16, 2020 3:25 pm

Mon Oct 12, 2020 7:22 am

Hi Tomas,

This seems also too be an issue on the Web GUI interface, or backend of Unimus, as sometimes I get a difference from one hour to another...

Here it changes from normal scandinavian characters, to be some kind of unknown parsable character:
Screenshot 2020-10-12 at 09.14.31.png
Screenshot 2020-10-12 at 09.14.31.png (66.47 KiB) Viewed 542 times
And then at the next backup it changes back to normal as it were before and should be:
Screenshot 2020-10-12 at 09.14.46.png
Screenshot 2020-10-12 at 09.14.46.png (66.48 KiB) Viewed 542 times
This is very annoying and keeps sending email updates with changes, which really aren't changes at all.

/ Heini
hhan
Posts: 19
Joined: Thu Jan 16, 2020 3:25 pm

Wed Oct 14, 2020 8:50 pm

Any updates to this issue?
User avatar
Tomas
Posts: 881
Joined: Sat Jun 25, 2016 12:33 pm

Wed Oct 14, 2020 9:10 pm

We will be releasing a 2.0.7-Beta build either this week or early next week that should have both issues fixed hopefully.
hhan
Posts: 19
Joined: Thu Jan 16, 2020 3:25 pm

Wed Oct 14, 2020 10:03 pm

That’s good to hear, let me know and i can test it out.

Thanks.
User avatar
Tomas
Posts: 881
Joined: Sat Jun 25, 2016 12:33 pm

Wed Oct 21, 2020 9:31 am

Just an update - hopefully all special character issues should be resolved with 2.0.7.
Beta build available: viewtopic.php?p=2821#p2821

If you still see any issues with this build, please let me know and I will have devs get in touch to investigate directly with you.
Post Reply